14. marraskuuta 2018

5 ohjetta sähkön säästöön – totta vai tarua?


Ilmojen taas viiletessä kasvanevat sähkölaskutkin samaa tahtia. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa 34% kaikesta asumiseen käytetystä energiasta on peräisin sähköstä. Sähkön markkinahinta on ollut jo muutaman vuoden nousujohteinen ja jatkanee samaa trendiä edelleen. Neuvoja ja väitteitä kylmässä pohjolassa sähkön säästöön suhteen on useita, mutta tarkastellaan viittä yleisimmistä tarkemmin.

1. Alenna lämpötilaa 20-22 asteeseen.

Parikymmentä astetta pitäisi riittää sisälämpötilaksi ja villasukat ovat suositeltava asuste, varsinkin talviaikaan. Makuuhuoneen lämpötilaksi suositellaan jopa 18 asteen lämpötilaa ja peiton alla varmasti tarkeneekin. Mukavuudenhaluinen ohjelmoi lämmityksen suuremmalle hiukan ennen heräämistä, niin aamukahvin keittoon ei tarvitse lähteä hengitys huuruten.

2. Lämmitä takkaa tai leivinuunia

Tilastokeskuksen tietojen mukaan 22% asumiseen käytetystä energiasta tulee puusta. Sähkölaskua tämä säästää varmasti, mutta jos puhutaan ylipäätään energiakustannusten säästöstä, niin säästöön ja sen suuruuteen vaikuttaa useampikin asia. Sähkön hintataso ja lämmityspuiden alkuperä ovat suurimpia säästön suuruuteen vaikuttavia asioita. Myös takan varaavuus tai mahdollisuus ruuan valmistamiseen samalla energialla vaikuttavat kokonaissäästön suuruuteen.

3. Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet

Asumisen energiakustannuksista 3% tulee valaistuksesta, joten suhtaudun epäileväisesti mahdollisuuteen säästää sähkölaskussa valoja sammuttelemalla. Valaistuksella on merkitystä ihmisen vireystilaan ja jopa turvallisuuteen, joten ennemmin kannattaa ajastaa ja automatisoida valaistustaan, kuin kompastella pimeässä. Turhaa kulutusta on kuitenkin suotavaa välttää ja ekologisesti vastuullinen sammuttaa tarpeettomat valot. Esimerkiksi vessojen ja vaatehuoneiden varustaminen liiketunnistimilla voi olla hyvä ratkaisu, ellei halua automatisoida valaistustaan kerralla kokonaan.

4. Huomioi ilmalämpöpumpun pakkasrajat

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee nopeasti pakkasen kiristyessä. Vaikka pohjoisen oloihin tarkoitettu pumppu tuottaakin lämpöä kovillakin pakkasilla, se ei enää säästä sähköä. Muista kuitenkin laittaa pumppu takaisin päälle ilman lauhduttua tai hanki automatiikka hoitamaan asia puolestasi. Yllättävän moni myös laiminlyö pumpun suodattimien säännöllisen puhdistamisen ja huollot.

5. Tiivistä ikkunat ja ovet

Lämmitysenergiasta turhan suuri osa karkaa harakoille, mikäli ikkunat ja ovet vuotaa. Lämpö kuitenkin nousee ylöspäin ja todellisuudessa suurin osa lämmöstä karkaa katon kautta, mikäli yläpohjan eristys ei ole kunnossa. Katon kautta karanneelle lämpimälle ilmalle tulee luonnollisesti korvausilma jostain. Yleensä ikkunoiden ja ovien raoista vahvistaen vedontunnetta.


Sähkön säästämisen sijaan pitäisi puhua energian säästämisestä ja sopivien lämmitysmuotojen valinnasta. Myös talotekniikan päivittäminen ja ylipäätään talon kunnosta huolehtiminen säästää euroja ja tuo elämiseen mukavuutta. Huolehditaan kodeistamme!

1 kommentti:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Etätyöt työhyvinvoinnin työkaluna

  Etätyöt ja työhyvinvointi Asiantuntijatyössä ja etenkin tietotyössä etätyöt ovat olleet monessa organisaatiossa tuttu työskentelytapa jo...